První týden v nové práci✌
Včera
to byl týden co jsem nastoupila do nové práce a těším se, až
to bude alespoň měsíc. Jsem totiž pěknej nervák a každý den
jsem nervozní už pár hodinek dopředu, že vůbec do práce jdu.
Jenom tak pro jistotku, někdy i od rána. Ale je pravda, že
poslední dva dny už to dávám bez bolestí žaludku. AVE JÁ!
Paradoxně
první den jsem neudělala žádné podstatné chyby, když nepočítám
koupi nových bot a rozedřená chodidla do krve, bylo to
perfektní. ( představte si tu sprchu večer, štípalo to jako
svině že jo). Druhý den jsem zjistila že největší problém mi
asi dělá, když si u mě objednávají britové. Například jedna
mladá slečna si minulý čtvrtek objednala ´čiksizilej please´.
Později jsem se dopátrala, že to ve skutečnosti byl Chicken
sizzling plate. Mluví hrozně rychle všichni a mají ten
nááádhernej přízvuk, kterému občas ale vůůůbec nerozumím.
Jak už jsem zjistila a všichni mě o tom ujistili, tak stačí aby
od sebe dvě místa byly pár mil a už mají rozdílný přízvuk.
No a já jak se to tam snažím učit, mě fakt pobavuje. Občas když
to zkusím říct tak jakože britsky teda, většinou se na mě
někdo otočí s úsměvem a pozvednutým obočím:´pardon´? No...
tak mi to asi ještě moc nejde no.
Ale
moje trénování přízvuku furt není tak trapný jako můj
číšnickej talent na roznášení talířů. Naprosto upřímně se
musím pochlubit, že UNESU DVA a jsem na to dost hrdá. V každé
ruce jeden. Když už vyrazím, teď musím rozkopnout ty dveře,
které vedou do restaurace. Když kopnu málo, nestihnu projít aniž
bych si dveře nemusela nemotorně přidržovat rukou( v který nesu
ten talíř a jsem z toho dost nervozní), když kopnu až moc, dveře
udělají strašnou ránu o zeď a všichni zákazníci se zákonitě
otočí směrem ke mně. Což taky není ideální. Nicméně dnes už
jsem to myslím zvládala. Ano, naučila jsem se správně kopat do
dveří. Jenom je smutný, že potom co projdu dveřmi a začnu mít
radost, že jsem už skoro u stolu, tak mi dojde že nevím jestli je
stůl číslo 18 ten malej vpravo nebo ten velikej u okna vlevo.
Vždycky jsem čísnice respektovala po počet hodin strávených na
nohou (a počet talířů v ruce samozřejme), ale netušila jsem, že
já budu potřebovat i kompas. Jo a pak jsou tu ještě tácy s
pitím. Já zbožňuju točení piva a nalejvání pití všeho
druhu, takže vždycky radostně vyrazím za bar vyřídit
objednávku. (jenom tak by the way, už jsem byla pochválena dvěma
managery, že jsem za barem úžasně rychlá a nikomu nepřekážím-
díky Tondo za zkušenosti z baru). No jo, jenomže pak to musím
nandat na tác a zase s tím prokopávat dveře a dojít až ke
stolu. Samozřejme z baru vedou jiné dveře a zase se do nich musí
kopat trošku jinak. Je to jedno veliké kopací úmění. Víte, jak
vidíte v restauracích většinou, jak čísník/ce svižně vyjde
ze dveří kuchyně s tácem plným skla na dlani a druhou ruku má
podél těla a skoro to vypadá jako krasojízda, dokud nezastaví u
stolu se zákazníky a v klídečku rozdává pití. Tak a teď jak
to dělám já. Dnes jsem měla na tácu například dvě piva ( ne
půl litry, ale PINTY!!!), nic jiného. Nejraději bych to vzala do
ruky a šla, ale to nejde. Musím to nést na tom tácu, aby to nějak
vypadalo. Jenomže já si tác musím vzít do obou ručiček a celou
cestu až ke stolu se pozorně dívám na zem, jestli se tam za
posledních 5 minut třeba nevyrobil sám nějakej schod, který tam
doteď nebyl. A když přijdu ke stolu, tác si hezky položím na
stůl a až pak nahodím svůj ´čauky mňauky´úsměv a začnu
pití rozdávat. Předevčírem jsem se pobavila, když jsem měla
prinést pouze jednu skleničku s vínem. V jedné ruce jsem měla
tác a v jedné víno a tesně před ´kopacími´dveřmi, kde mě
nemůže asi na 2 vteřiny nikdo vidět, jsem se snažila na sebe
frajeřit a tác si dát na dlaň, jakože si tam položím to víno.
No tak mě ten tác hned spadl na zem. Musela jsem se v duchu hrozně
vysmát, neměla bych na sebe tak machrovat, když se akorát pak
ztrapním před sama sebou. Takže jsem se zastavila, tác držela
normálně a vyšla ze dveří, s tím, že skleničku vína jsem si
přidržovala druhou rukou, ne snad, že bych se bála, to jen tak pro jistotku. To jsem já,
číšník profík. Sama sebe pobavuju občas jak jsem retardovaná.
Nicméně
jsem si teď vzpomněla, ten samý den co jsem na sebe machrovala s
tácem, jsem celkově měla zábavný večer. Obsluhovala jsem stůl,
kde seděli tři chlapci, tak okolo čtyřicítky, a posrala jsem ale vše, co
jsem mohla. Začalo to hned, když si u mě objednávali jídlo.
Každý si vybral nějaký steak, každý jiný. Když jsem si vše
zapsala, šla jsem k našemu počítači, že vše zanesu do systému.
Sotva jsem začala tak mi došlo, že jsem se nezeptala asi na tři
věci, za které by mě manager vyhnal. Tak jsem hned běžela zpět
ke stolu. Když už jsem si myslela, že mám všechno, naťukala
jsem první steak a tam na mě vybaflo jestli medium, medium
rare...atd. No mě Ti bylo tak trapně, abych se tam vracela znova,
že jsem si řekla- máte to mít medium a nesertě mě kluci. No
jenomže samozřejmě!!!! V ten samý moment co na mě začalo blikat
světlo, že jídlo je hotové, za mnou jeden z těch týpků
přiběhl, že jim to předtím vůbec nedošlo a že by chtěli ty
steaky well-done a jestli to jde? A já: ne. No servis roku že jo.
Ale rozhodla jsem se před nějakou dobou, že pokud něco podělám,
rovnou to řeknu a nebudu si vymýšlet. Takže jsem jim vysvětlila,
že je to můj třetí den v práci a že je to jen a jen moje chyba
a že jsem objednala medium, ale pokud opravdu chtějí well-done,
samozřejmě to zařídím. Díky bohu, chlapci byli ve velmi dobré
náladě, začali se smát a řekli mi, že to vůbec nevadí, že to
skvěle zvládám a že celou dobu chtěli medium. ( nejlepší
zákazníci na světě). Tak jsem si oddechla a přinesla jim jídlo
( nemusím zmiňovat, že jsem to šla na dvakrát- tři talíře –
a málem jsem dveřmi udělala díru do zdi). Večer pokračoval,
běhala jsem mezi zákazníky, až tři chlapci dojedli, tak jsem jim
šla odnést špinavé talíře( na dvakrát) a zeptala se, jestli si
dají dezert. Přinesla jim menu. Objednali si dva kousky cheeschake
a tři porce bbq wings(chci mít takovejhle dezert každej večer,
prosím). Všechno šlo hladce, až do toho momentu než jsem jim
odnášela opět špinavé talíře a něco si s nimi povídala,
smála se a v momentě co jsem udělala první krok, mistička plná
tatarky vyskočila z talíře, udělala backflip a s hlasitým
jupííííííí dopadla na zem. Samozřejmě máme v restauraci
koberec. Samozřejmě se to od země odrazilo na mě, po pás v
tatarce. Samozřejmě jsem si neuvědomila, že mluvím nahlas a
řekla jsem něco jako: jasně retarde, to se muselo stát, jinak by
to nešlo. Samozřejmě jsem si neuvědomila, že jsem v english módu
a mluvím anglicky. Samozřejmě si toho všiml každý zákazník a
všichni se otočili směrem ke mně a mojí tatarce. Ale moji tři
kluci měli asi time of their lifes. Ani jsem neměla pocit, že se
smějou tomu, že jsem hrozně nešikovná kdykoliv se k nim
příblížím, ale spíš že se mnou soucítí. No tak jsem to tam
drhla alespoň 10 minut, aby nebyl vidět flek( stejně to tam je). A
výsledek? Kluci mi dali 5 liber dýško, což soooorry je dost
peněz, kor když vezmu v potaz jakej servis dostali. Zmatenou Kláru
obalenou v tatarce.
Na
závěr, ačkoli to vypadá, že tam dělám jen ostudu( nebudu se tu
rozepisovat o tom, jak jsem ostatní lidi obsloužila perfektně a na
jedničku a jak poslední dva dny jsem jen chválená, to nikoho
nezajímá. Lidi chtěj skandááááál), musím říct, že mě
práce baví. Poznávám spoustu nových milých lidí,
´trénuju´přízvuk každý den a hlavně pracuji s lidmi. Všechno
zlé je k něčemu dobré. Díky tomu, že moje au-pair rodina byla
dost katastrofa, jsem se dostala sem, k práci v hotelu a snad to
bude slibně pokračovat směrem, jakým chci. Jo a taky máme fajn
kuchaře, včera když jsem kradla hranolku, mi ´chef´dal celou
misku. Takže jsem se rozhodla, že ho mám ráda a že je to
nejlepší kuchař samozřejmě. No nic, servus! :)
Yey! Pis dal!!! Taky jsem delala nejakou dobu v hospode v USA, vim o cem mluvis :) Tak at se dari, babe! x
OdpovědětVymazatDiky mooooc!! Budu psat, bavi me to :)
VymazatParada :-) Laura
OdpovědětVymazatSměju se od ucha k uchu :D tohle znám velmi dobře a asi to neuslyšíš poprvé, ale bude to jen a jen lepší! Drž se :* Eva
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazat